«Είσαι τόσο καλά όσο το τελευταίο σου γεύμα»

“You re only as good as your last meal”, Barry Sears, Ph.D.
«Το πώς θα τρώτε είναι πιο σημαντικό από κάθε φάρμακο που θα πάρετε ποτέ, σκεφτείτε το, θα τρώτε κάθε μέρα, 3 τουλάχιστον φορές για το επόμενο μέρος της ζωής σας...»

Δύο φράσεις που μας άρεσαν ιδιαίτερα στο βιβλίο του Barry Sears «Η Ζώνη»

Έχοντας διαβάσει  το βιβλίο του ειδικού για ΔΕΠ/Υ Daniel Amen, στο οποίο προτείνει τον Barry Sears, δεν χρειάστηκε να περάσει και μεγάλο διάστημα να το παραγγείλουμε... Το βιβλίο βέβαια κυκλοφορεί και στα Ελληνικά. Την διατροφή που προτείνει στο βιβλίο του ο Sears την ακολουθώ από τον Απρίλιο, χάρη και στην εποικοδομητική προτροπή μέλους της ομάδας αυτοβοήθειας ΔΕΠ/Υ. Ο ενθουσιασμός μου ήδη 3 μήνες μετά είναι μεγάλος. Κακά τα ψέματα ο περιορισμός της Ζάχαρης, η σημαντική μείωση «κακών» λιπαρών και η λήψη καλής προέλευσης υδατανθράκων (φρούτα-λαχανικά) με βοήθησε όσο δεν φανταζόμουν. Βοήθεια στην ενέργεια, βοήθεια στο πως νιώθω κατά την διάρκεια της ημέρας. (Σκέφτομαι πόσες περισσότερες στιγμές της ημέρας δεν επηρεάζομαι πια από εκείνες τις ελαφριά αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματα, τα οποία αθροιστικά χαμηλώνουν την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής σημαντικά). Το βιβλίο έρχεται να επιβεβαιώσει, από ερευνητικής πλευράς όσα πράγματι βίωσα και εγώ ακολουθώντας την διατροφή αυτή .

Επιχειρήματα για μια ακόμα πτυχή, αντιμετώπισης της ΔΕΠ/Υ  είναι καλό να υπάρχουν. Διχογνωμίες  γιατρών και επιστημόνων για το κατά πόσο "η διατροφή βοηθά ή δεν βοηθά την ΔΕΠ/Υ", πάντα θα υπάρχουν. Δεν μας ενδιαφέρει και τόσο αν την προτείνουν ή όχι, σημασία έχει το πώς νιώθει κανείς. Και σας το λέω με βεβαιότητα, κάποτε  κατέφευγα στο "επόμενο κουλουράκι", ή "γλυκάκι" για να νιώσω κάποιο ανέβασμα στην διάθεση. Προτιμώ σήμερα να «στερηθώ» από τα γλυκά και να έχω σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο επίπεδο σταθερή διάθεση και ενέργεια. Με ισορροπημένες δόσεις από Πρωτεΐνη, Υδατάνθρακες (από λαχανικά και φρούτα) και από καλά λιπαρά, όπως ο Σολωμός, το άφθονο ελαιόλαδο ή τα συμπληρώματα Ω3.
Αλλά ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα σημεία του έργου του:

Πόσο τρώμε κάθε φορά ?

«Χρησιμοποίησε το χέρι σου, μια μερίδα πρωτεΐνης όση είναι η παλάμη σου, (that’s 4 protein blocks). Γέμισε το υπόλοιπο πιάτο σου με λαχανικά και φρούτα. Προσέθεσε καλά λιπαρά. (π.χ. μία κουταλιά λάδι ή σάλτσα guacamole )»
Το ζήτημα που διερευνά είναι πώς με την χρησιμοποίηση τροφής μπορούμε να ρυθμίσουμε την ισορροπία των ecosanoids, και την χρησιμοποίηση αυτής της ισορροπίας ώστε να βρισκόμαστε στην περιοχή της Ζώνης.

Αναρωτιέται: "Είχατε ποτέ μία από αυτές τις ημέρες που όλα πηγαίνουν καλά… ξυπνάς και νιώθεις σε εγρήγορση, αναζωογονημένος, και γεμάτος ενέργεια...
Πηγαίνεις στην εργασία σου και βρίσκεις τρόπους να λύνεις προβλήματα που μέχρι χθες έμοιαζαν άλυτα...
Μετά την εργασία, πηγαίνεις στο πρόγραμμα γυμναστικής, νιώθοντας ανάλαφρος και όχι κουρασμένος... Όταν επιστρέφεις σπίτι τα παιδιά σου είναι χαρούμενα που σε βλέπουν, ακόμα και ο έφηβος με το σκουλαρίκι στην μύτη, και είσαι σε θέση να επέμβεις όταν χρειαστεί επειδή αυτά τσακώνονται με την σοφία του Σολομώντα..."

Με το να βρίσκεσαι στην Ζώνη το μυαλό σου είναι χαλαρό και ταυτόχρονα σε εγρήγορση και εξαιρετικά συγκεντρωμένο.Την ίδια στιγμή το σώμα είναι ευέλικτο, δυνατό, προφανώς ακούραστο, σχεδόν σε ευφορία.

Η Ζώνη είναι μια πραγματικά μεταβολική κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε, και να διατηρηθεί για μια ζωή.

Τι είναι η Ζώνη ?

Είναι μια μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα λειτουργεί σε κορυφαία απόδοση (peak performance)

Έξω από την Ζώνη η ζωή άλλοτε μας δίνει ανταμοιβές, άλλοτε σύγχυση, είναι γεμάτη με προβλήματα που μας μπλέκουν, χαμένες ευκαιρίες, και μικρές ή μεγάλες αρρώστιες.

Μέσα στην Ζώνη όμως η Ζωή γίνεται πιο εύκολη και πιο καλή. Στην περιοχή της «ινσουλίνης» θα απολαύσετε μέγιστη λειτουργία του σώματος, απελευθέρωση από την πείνα, μεγαλύτερη ενέργεια, σωματική απόδοση όπως επίσης και βελτιωμένη πνευματική συγκέντρωση και παραγωγικότητα.

Με την χρήση της Ζώνης σαν Διατροφική Συνήθεια βοηθά κανείς τον εαυτό του να κρατά τα επίπεδα της ινσουλίνης σε ένα σταθερό επίπεδο, επομένως είναι χρήσιμη για την θεραπεία του Διαβήτη. Για αυτοάνοσα νοσήματα, για πολλές αλλεργίες, κρυώματα, γρίπη, υψηλή πίεση, ιδιαίτερα ζητήματα χρόνιας κόπωσης,

Είναι δύσκολο να χάσεις κιλά απλά με το να περιορίσεις τις θερμίδες.

Το σώμα χρειάζεται μια συνεχή λήψη υδατανθράκων για να θρέψει το μυαλό, το οποίο χρησιμοποιεί την γλυκόζη, (μια μορφής ζάχαρης) σαν την κύρια μορφή ενέργειας. Το μυαλό αποσπά περισσότερο από τα 2/3 των κυκλοφορούντων υδατανθράκων. Το σώμα για να θρέψει το μυαλό λαμβάνει υδατάνθρακες και τους μετατρέπει σε γλυκόζη.

Αποθηκεύονται σε μυς και σηκώτι οι υδατάνθρακες.

Όταν καταναλώνει κανείς πολλούς υδατάνθρακες αυτό οδηγεί σε μια γρήγορη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Για να ρυθμιστεί το σώμα αυτήν την νέα ισορροπία το πάγκρεας εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη έπειτα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης.

Η ινσουλίνη είναι κυρίως μια ορμόνη αποθήκευσης. Όταν τρώμε πολλούς υδατάνθρακες στέλνουμε το μήνυμα στον οργανισμό αποθήκευσε λίπος.

Μερικοί Κανόνες για να μπείτε στην περιοχή της Ζώνης

Κάθε φορά που τρως κρέας φρόντισε την αναλογία 1-1 με τους υδατάνθρακες.
Μοίρασε την κατανάλωση πρωτεϊνών σε 3 ελαφριά γεύματα «Ζώνης» και 2 snacks «Ζώνης»

Μην αφήνετε πάνω από 4 ώρες να περνούν χωρίς να τρώτε ένα σύμφωνα με την Ζώνη γεύμα ή snack. Η καλύτερη ώρα για να φάτε είναι όταν δεν πεινάτε.

Να είναι χαμηλών λιπαρών οι πρωτεϊνικές επιλογές σας.

Όχι πάνω από 500 θερμίδες ανά γεύμα ή 100 θερμίδες ανά snack.

Tips για την Ζώνη
Ο σκοπός είναι να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται «μέσα στην Ζώνη». Σχεδιάστε την διατροφική σας στρατηγική με βάση την ώρα που ξυπνάτε, έπειτα καθορίστε τα σημεία μέσα στην μέρα που θα χρειαστείτε να «γεμίσετε με τα σωστά καύσιμα» τον οργανισμό σας. Με άλλα λόγια χειριστείτε την τροφή σαν να ήταν ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Πίνεται πάντα 8 ounces νερού με κάθε γεύμα ή snack. Σταδιακά περιορίστε και καταργήστε την καφεΐνη καθώς τα υποπροϊόντα της τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και επομένως να σε οδηγούν εκτός ζώνης.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να πεινά και να λαχταρά ζάχαρη ή γλυκά 2-3 ώρες μετά το γεύμα, είναι πιθανό επειδή στο προηγούμενο γεύμα κατανάλωσες πολλούς υδατάνθρακες. Οποτεδήποτε έχεις πρόβλημα με την πείνα ή λαχτάρα για υδατάνθρακες, κοίτα το τελευταίο σου γεύμα για να βρεις το λόγο.

Όσο και αν τηρείς πιστά την στρατηγική της διατροφής σου, έχεις περιθώρια να κάνεις «λάθη». Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα party και τα ταξίδια. Θυμήσου πως αν είσαι εκτός ζώνης για ένα σύντομο διάστημα, είσαι μόλις ένα γεύμα μακριά από το να ξαναμπείς.

Αν τηρείς συστηματικά την διατροφή της Ζώνης, θα βιώσεις αλλαγές που θα είναι αισθητές (προς το καλύτερο) στον τρόπο που νιώθεις, σωματικά, πνευματικά ακόμα και συναισθηματικά

Στα super market, σήμερα, τα ράφια έχουν το ένα προϊόν υδατάνθρακα, μετά το άλλο, σε διαφορετικές μορφές...

Ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε ΕΡΑ ? Τρώτε ψάρι σαν το Σολωμό. Αν δεν σας αρέσει, δοκιμάστε Ξιφία ή Τόνο, που έχουν χαμηλότερα επίπεδα EPA. Όσοι δεν τρώνε κανένα από τα παραπάνω, καταφεύγουν στην λύση με τα συμπληρώματα Ω3.

H Ζώνη κατά τον συγγραφέα και σύμφωνα με μελέτες που έχει διενεργήσει βοηθά σε χρόνιες παθήσεις. Ιδιαίτερα στα Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η αρθρίτιδα και ο λύκος. Επίσης σε δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;