Aντιμετώπιση της ΔΕΠ
Το ερώτημα είναι γνωστό, ωραία διαπίστωσα πως εγώ ή ο αγαπημένος μου έχει Διάσπαση Προσοχής...τι θα βοηθήσει...τι έχει διαπιστωθεί πως βοηθά... ανυπομονώ να μάθω! Σε γενικές γραμμές όσα ισχύουν για τα παιδιά, ισχύουν και για τους ενήλικες (με κάποιες προσαρμογές).
Μεταφέρουμε από όσα γράφει ο Hallowell στα βιβλία του.
1) Η Διάγνωση, δεν αρκεί να λάβουμε μια διάγνωση "στο χέρι" η οποία απλά μας πληροφορεί πως έχουμε διάσπαση προσοχής (ή στην ελληνική κοινωνία συνήθως πιο γνωστή διάγνωση για δυσλεξία). Δεν αρκεί να μας πληροφορήσει κάποιος επαγγελματίας πως έχουμε κάτι το "ελαττωματικό". Δίπλα στην Διάγνωση λοιπόν πρέπει να υπάρχει και ένα σχέδιο να ανακαλύψουν (παιδιά ή ενήλικοι) τα ταλέντα, τα ισχυρά σημεία, τα ενδιαφέροντα, (με τι μου αρέσει πραγματικά να απασχολώ τον εαυτό μου;), τα όνειρά....πόσο σημαντικό είναι για το παιδί (και τον ενήλικο) να έχει μαζί με την διάγνωση και ένα πλάνο με το που θα οικοδομήσει την επιτυχία του..
2) http://www.kolbe.com/ Δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά (σκοπεύω) αλλά και ο Hallowell στο τελευταίο βιβλίο του και άλλοι επαγγελματίες το αναφέρουν. Είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που βοηθά στην ανακάλυψη ταλέντων και ενδιαφερόντων.
3) Εφαρμογή του σχεδίου 5 βημάτων που δίνει εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για αυτό που κάνουμε καλά και το απολαμβάνουμε (βλέπε προηγούμενη Δημοσίευση)
4) Ενημέρωση της Οικογένειας και του περιβάλλοντος σχετικά με το τί είναι η Διάσπαση Προσοχής και τι δεν είναι. Η Ενημέρωση μπορεί να γίνει με το διάβασμα (ή τα audio books), την παρακολούθηση επαγγελματιών, την επίσκεψη σε web-sites (σαν το παρόν!), την ανταλλαγή εμπειριών.
5) Θα χρειαστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Χρειάζεται ένα σύστημα που θα υποστηρίζει την ζωή μας με ADHD. (βλέπε προηγούμενη δημοσίευση για το ποιες αλλαγές βοηθούν)
6) Δομή. Υποστηρικτικά συστήματα όπως η χρησιμοποίηση ημερολογίου (π.χ. κινητού) που θα έχουμε συνεχώς μαζί μας, για να τονώνει το εσωτερικό ρολόι και την αίσθηση του χρόνου. Άνθρωποι (π.χ. φίλοι) θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα "κομμένο και ραμμένο" στις ανάγκες μας. Τα χρήματα που θα επενδύσουμε για παράδειγμα σε ένα βοηθό ή στην ανάθεση μιας εργασίας θα μας κάνουν πολύ πιο επιτυχημένους.
7) Κάποια μορφή συμβουλευτικής.
8) Αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Επίσκεψη σε κάποιον ψυχιατρο ή νευρολόγο ή παιδοψυχίατρο που γνωρίζει το θέμα, κάποιον που έχει εμπειρία στα άτομα που δοκίμασαν διεγερτικά και παρακολούθησε την δοσολογία τους... Επικοινωνήστε μαζί μας να σας προτείνουμε κάποια ονόματα και πάντα έχει αξία να μας δώσετε "feed back", ιδιαίτερα στην Ελλαδα η πλειονότητα των ψυχιάτρων δεν θα σας πει "δεν το κατέχω το θέμα, θα αναζητήσω κάποιον που ασχολείται", θα σας το απορρίψει εντελώς και δεν είναι απίθανο να σας δώσει φάρμακο που δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Προσωπικά δεν έχω κάνει χρήση Φαρμακευτικής Αγωγής, στην Ομάδα Αυτοβοήθειας που έχουμε, υπάρχουν αρκετά άτομα που είχαν την εμπειρία να περάσουν από ακατάλληλα ή από φάρμακα που δεν τους βοηθούσαν σε φάρμακα και συμπληρώματα (π.χ. B-complex, L tyrosine, SAMe κα) που έκαναν την διαφορά. Αυτά θα συνεχίσουμε να τα συζητούμε στις ομάδες αυτοβοήθειας.
9) Αναζήτηση κάθε είδους εναλλακτικής θεραπείας. Αυτός είναι ο ξεχωριστός δρόμος που θα αναζητήσει ο καθένας. Προσωπικά οι εναλλακτικές θεραπείες με έφεραν στην αναγνώριση της Διάσπασης Προσοχής και οι εναλλακτικές θεραπείες με βοηθούν να συνεχίζω να θεραπεύομαι και να ζω ολοκληρωμένη ζωή. Χρειάζεται αρκετό κουράγιο και διάθεση να φτάσουμε στην πηγή του εαυτού μας και να μην απογοητευόμαστε από επαγγελματίες που πέρασαν από μπροστά μας χωρίς να μας βοηθήσουν.
Σχόλια