H αντιμετώπιση της Διάσπασης Προσοχής: Τι πραγματικά μπορεί να βοηθήσει.
"Το σχέδιο αντιμετώπισης περιλαμβάνει τα παρακάτω 8 βήματα: Δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κατά γράμμα, αλλά καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας:
1) Διάγνωση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει αναγνώριση των ταλέντων και δυνατών σημείων του εξεταζόμενου.
2)Εφαρμογή σχεδίου 5 βημάτων που προωθεί τα ταλέντα και τις ισχυρά σημεία του ατόμου.
3) Εκπαίδευση
4) Αλλαγές στον τρόπο ζωής (changes in lifestyle)
5) Ύπαρξη Δομής στην ζωή
6) Κάποια μορφή συμβουλευτικής, όπως coaching, ψυχοθεραπεία, επαγγελματική συμβουλευτική, συμβουλευτική ζευγαριού, οικογενειακή θεραπεία κ.α.
7) Ποικίλες άλλες θεραπείες που μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής ή και να την αντικαταστήσουν εντελώς. Παραδειγμα ασκήσεις που γυμνάζουν τμήμα του εγκεφάλου (cerebellum), διατροφικές παρεμβάσεις κ.α.
8) Φαρμακευτική αγωγή (αν επιθυμείτε)
H Διάγνωση πρέπει να περιλαμβάνει αναγνώριση των ταλέντων και δυνατών σημείων μας. Όταν γίνει η διάγνωση ανοίγει η πόρτα της θεραπείας. Πρέπει να σιγουρευτείτε πως η διάγνωση είναι ακριβής και πλήρης, και λαμβάνει υπόψη την πιθανή συνύπαρξη άλλων προβλημάτων. Η διάγνωση θα πρέπει να περιγράφει τα πιθανά ταλέντα και ισχυρά σημεία, γιατί σε αυτά θα βασισθεί η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση.
2ο Βήμα:
Εφαρμογή του σχεδίου 5 βημάτων που προωθεί τα ταλέντα και τις δυνάμεις του ατόμου. Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέραμε πως από το "παιχνίδι", την "εξάσκηση" καταλήγουμε στην "αναγνώριση" για αυτό που κάνουμε και την "σύνδεση" με άλλους.
3ο Βήμα:
Εκπαίδευση. Ο τρόπος που κάνεις την διάγνωση να είναι θεραπευτική είναι με το να μαθαίνεις περισσότερα για το τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σου και σχετικά με την διάσπαση προσοχής. Έχεις ανάγκη να μάθεις τί είναι και τι δεν είναι ΔΕΠ (ADD). Έχεις ανάγκη να εκπαιδεύσεις και άλλα μέλη της οικογένειάς σου σχετικά με αυτήν. Θα χρειαστεί να την εξηγήσετε σε δάσκαλους ή σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή το παιδί σας. Η οικογενειακή και η θεραπεία σχέσεων βοηθά πολύ σε αυτό. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν διάφορες οργανώσεις (θα τις αναφέρουμε μελλοντικά) οι οποίες εκδίδουν εκπαιδευτικό υλικό, χρήσιμο για να βγει η αλήθεια σχετικά με την διάσπαση προσοχής σε ένα ευρύ κοινό.
4ο Βήμα :
Αλλαγές στο στον τρόπο ζωής
1) Ύπνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι με διάσπαση προσοχής δεν λαμβάνουν αρκετό ύπνο. Κάθονται μέχρι αργά το βράδυ στον computer τους ή χαζεύοντας τηλεόραση και έχουν τεράστιο πρόβλημα να σηκωθούν την άλλη μέρα το πρωί από το κρεβάτι. Στην πραγματικότητα διάφορες διαταραχές ύπνου, όπως η "delayed sleep latency" η "sleep apnea" μπορεί να συνδεθούν με την διάσπαση προσοχής. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν "ειδικό ύπνου" αν δεν ξυπνάτε κάθε πρωί, νιώθοντας ανανεωμένος από τον βραδινό σας ύπνο ή αν δεν έχετε αρκετό ύπνο. "Αρκετός" ύπνος είναι εκείνος που σου χρειάζεται για να ξυπνήσεις, χωρίς ξυπνητήρι.
2) Διατροφή. Το όλο ζήτημα της διατροφής σε σχέση με τον εγκέφαλο είναι σε μεγάλη άνθιση. Αυτό που τρώμε είναι τόσο ισχυρό, αν όχι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε φάρμακο. (Θα αναφερθούμε στο μέλλον και στο κεφάλαιο 25, σελ.205 του εν λόγω βιβλίου και στις προτάσεις του D. Amen)
3) Άσκηση. Μια από τις καλύτερες θεραπείες για την διάσπαση προσοχής είναι η σωματική άσκηση. Μην στερείτε από τα παιδιά σας την σωματική δραστηριότητα, την έχουν ανάγκη. Μπορείτε να γυμναστείτε όταν εργάζεστε ή διαβάζετε και νιώθετε πως έχετε μειωμένη ζωτικότητα ή αποσπάστε εύκολα. Σηκωθείτε απλά κάντε μερικά πηδηματάκια (jumping jacks) και μερικές διατάσεις (stretches).
Αν κάνετε κάποια σταθερή φυσική δραστηριότητα (άθληση) κάθε εβδομάδα, το μυαλό σας θα είναι καλύτερα συγκεντρωμένο καθ όλη την διάρκεια κάθε μέρας. Δέκα λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα -χωρίς τις παρενέργειες- όσο μια δόση Prozac συνδυασμένη με μια δόση Ritalin.
4)Προσευχή-Διαλογισμός-Χαλαρωτικές τεχνικές.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων έρευνας που αποδεικνύει πως η καθημερινή προσευχή ή διαλογισμός ή τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στην συγκέντρωση και ηρεμούν το νου. Αυτό μπορεί να γίνει και από ενήλικες και από τα παιδιά. (μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας στις τεχνικές αυτές)
5)Θετικές Ανθρώπινες Επαφές: Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι με ή χωρίς διάσπαση προσοχής δεν λαμβάνουν αρκετή ανθρώπινη επαφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές και για τους ανθρώπους με ΔΕΠ που έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές κατηγορίες, υπενθυμίσεις, διορθώσεις, επικρίσεις. Σιγουρέψου ότι λαμβάνεις και αρκετές θετικές στιγμές καθημερινά.
Να αναφέρουμε εδώ πως ο συγγραφέας έχει γράψει και ένα πολύ ζεστό και αληθινό βιβλίο για την αξία των ανθρώπινων επαφών το connect.
5ο Βήμα:
Δομή.Εδώ αναφερόμαστε σε κάθε συνήθεια ή εξωτερική πηγή, όπως λίστα ή σύστημα αρχειοθέτησης που δημιουργείς έξω από το μυαλό για να καλύψεις ότι λείπει μέσα στο μυαλό. Τα "ΔΕΠ μυαλά" δεν έχουν αρκετά συστήματα αρχειοθέτησης. Δεν αποκτούν με φυσικό τρόπο την συνήθεια να είναι στην ώρα τους, χάνουν επίσης πράγματα. Όσο περισσότερο βάζετε την φαντασία σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να σκεφθείτε ποικίλες δομές, υπενθυμιστικά συστήματα, συστήματα που μαθαίνετε τον εαυτό σας, που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά.
6ο Βήμα:
Κάποια μορφή Συμβουλευτικής θεραπείας. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, διάφορες μορφές θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν. Οικογενειακή θεραπεία και θεραπεία ζευγαριού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ομαδική θεραπεία για ενήλικους με διάσπαση προσοχής είναι μια από τις καλύτερες παρεμβάσεις που έχει διαπιστώσει ο Hallowell. (Ευχή να δούμε μια και στην Αθήνα σύντομα). Και το "coaching" - να δουλεύεις με κάποιον που σε βοηθά να γίνεις οργανωμένος και να κάνεις σχέδια για να πετύχεις τους στόχους σου, είναι μια από τις πιο πρακτικές και αποτελεσματικές θεραπείες για ενήλικους με διάσπαση προσοχής ή και για ανήλικους που είναι αρκετά ώριμοι να θέλουν να λάβουν από κάποιον καθοδήγηση.
7ο Βήμα:
Ποικίλες άλλες συμπληρωματικές θεραπείες ή εναλλακτικές θεραπείες. Παράδειγμα διατροφικές θεραπείες, η μέθοδος Dore, μέθοδοι cerebellar τόνωσης όπως η μέθοδος Οrton-Gillingham
8o βήμα: Φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τις πιο ενημερωμένες και αξιόπιστες έρευνες που έχουμε σήμερα, καμία θεραπεία δεν είναι τόσο ασφαλής και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της διάσπασης προσοχής όσο η φαρμακευτική. Κάποια φαρμακευτική αγωγή θα ταιριάξει με 80% των ανθρώπων με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες. Η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μεμονωμένα αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου θεραπευτικού πλάνου. Και φυσικά δεν πρέπει να λαμβάνετε αγωγή αν δεν θέλετε. Οι εναλλακτικές μπορεί να δουλέψουν εξίσου καλά. Θα πρέπει να ξέρετε γράφει ο γιατρός Hallowell πως η φαρμακευτική αγωγή είναι η μοναδική πιο αποτελεσματική αγωγή για διάσπαση προσοχής που έχει αναπτυχθεί έως σήμερα.
Να προσθέσουμε πως σε τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε με τον Hallowell, μας ανέφερε πως ο ίδιος δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή χωρίς να μας εξηγήσει τους λόγους. Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ritalin ή και κάτι αντίστοιχο. (έχω περιέργεια). Ακολουθώ ομοιοπαθητική αγωγή με ένα καλό γιατρό, την οποία θα πρότεινα σε κάθε άτομο με ή χωρίς διάσπαση προσοχής. Θεωρώ τον εαυτό μου ευαίσθητο και ακόμα κάποια συμπληρώματα διατροφής Ω3, που προτείνονται μου φαίνοντα κάπως δύσπεπτα. Οι πολυβιταμίνες σε αναβράζοντα δίσκια είναι εύπεπτες. Τέλος να αναφέρουμε πως ο Hallowell καθημερινά λαμβάνει τα συμπληρώματα Juice Plus+ και Reliv.
Σχόλια