Ποια είναι η "φιλοσοφία" του έργου του Hallowell για την Διάσπαση Προσοχής παδιών και ενηλίκων..

Καλησπέρα.

Θα σας περιγράψω με συντομία την προσέγγιση που έχει ο διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος-συγγραφέας Εd. Hallowell για την διάσπαση προσοχής η οποία βγαίνει περίφημα από το έργο του.

Είναι μια προσέγγιση που βοηθά όσους από εμάς έχουμε διάσπαση προσοχής (add) να γίνουμε επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι στην ζωή.

Αφορμή για το σημερινό μας δημοσίευμα το video (από επίσκεψη στο γραφείο του Hallowell) του Dr. Kenny από το youtube. (Ακούστε αν θέλετε κάποια αρχεία ήχου στην ιστοσελίδα του)

Λοιπόν ! Διάσπαση Προσοχής !

3 μοντέλα "Διάγνωσης" από το παρελθόν μέχρι σήμερα.
1) Η Ηθική διάγνωση (Moral Diagnosis) γινόταν πολύ εύκολα πριν από χρόνια.
Χαρακτηριστικά της ήταν για παράδειγμα η αξιολόγηση ενός ατόμου ως "κακό" , "αδύναμο" που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο επειδή οι γονείς του "δεν το μεγάλωσαν σωστά" με προτροπές συνέχεια "να προσπαθεί περισσότερο" μαζεύοντας με αυτόν τον τρόπο ντροπή και ενοχή.

2) Η ιατρική διάγνωση (Medical Diagnosis) Χάρη στην εξέλιξη της απεικονιστικής εγκεφάλου (Brain Imaging, SPECT), της γενετικής και νευροψυχολογίας γίνεται ξεκάθαρο πως οι ενήλικες και τα παιδιά με διάσπαση προσοχής (ας προσθέσουμε και το κλισέ...με ή χωρίς υπερκινητικότητα) έχουν όντως διαφορές σε σημεία του εγκεφάλου τους από αυτούς που δεν έχουν. Απεικονίζονται ξεκάθαρα οι διαφορές στην ενεργοποίηση/κίνηση νευροδιαβιβαστών. Ρίξτε μια ματιά για να δείτε για τι ακριβώς μιλάμε σε μια συλλογή από απεικονίσεις εγκεφάλων. Αυτά που περιγράφουμε δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο που κάποια στιγμή θα αποδειχθεί. Υπάρχει και συμβαίνει σήμερα.

Μένοντας όμως στην ιατρική διάγνωση δημιουργούμε και στίγμα. Από την μία πλευρά είναι λυτρωτικό με επιστημονικά στοιχεία να αποδεικνύεται περίτρανα πως υπάρχει υπόβαθρο για την συμπεριφορά μας και δεν είμαστε απλά "τεμπέληδες". Δεν τα πάμε τόσο καλά σε τομείς της ζωής μας όχι από καπρίτσιο αλλά γιατί έτσι είναι το μυαλό μας. Δεν στεκόμαστε μόνο στην ιατρική διάγνωση προχωράμε και στην επόμενη.

3) Η διάγνωση βασισμένη στα δυνατά μας σημεία (Strength Based Diagnosis). Το σκεπτικό πίσω από αυτή είναι πως εκείνο που προέχει δεν είναι να ανακαλύψουμε σε ποια σημεία δεν είμαστε και τόσο καλοί, όσο να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία διακρινόμαστε και το ταμπεραμέντο μας μπορεί να λειτουργήσει θετικά για εμάς και τις επιτυχίες μας. (κοινώς εκεί που αν μας αφήσουν "μπορούμε να κάνουμε θαύματα") Πρέπει να βρούμε τα δώρα που κρύβονται μέσα μας να τα ξεδιπλώσουμε και να τα καλλιεργήσουμε.

Προσοχή λοιπόν στο τι διαβάζουμε. Προσωπικά εμπιστεύομαι την σκοπιά του Hallowell που μιλά και από προσωπική εμπειρία. (άλλο να μιλά κάποιος για διάσπαση όταν την έχει και διαμορφώνει τόσο πολύ την ζωή του ...και άλλο κάποιος που το προσεγγίζει εξωτερικά...για τους εντελώς αμαθείς-ημιμαθείς ψυχολόγους-ψυχιάτρους δεν το συζητάμε καν...)
Δεν έχει νόημα να μαζεύει κανείς άσκοπο υλικό αν δεν τον βάζει σε μια θετική τροχιά στην ζωή του. Για το λόγο αυτό θα ακούσετε συχνά ότι στα άτομα με διάσπαση προσοχής προτείνεται αντι της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας (χωρίς αρχή και τέλος που μπορεί από κάποιο σημείο και έπειτα να μπερδέψει) το "coaching". Να βρει κανείς κάποιον (μπορεί να είναι από ένας παππούς ή μια γιαγιά μέχρι κάποιος που θα αμείβεται για να μας κρατά σε επίβλεψη ότι ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας και τα σχέδια μας (προσωπικά, επαγγελματικά κ.α.) είναι σε ένα δρόμο. (για να μην επιβαρύνουμε-φορτίζουμε συνέχεια μόνο τον σύντροφο) Να μας δίνει το παραπάνω "παρακινητικό χτύπημα στην πλάτη" για να ολοκληρωθούν οι εργασίες μας. Αυτό έχουμε ανάγκη. Το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε πολύ καλά, καλό να έχουμε κάποιον να μας το υπενθυμίζει ή όταν έχουμε απογοητευτεί να μας δείχνει πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει και πως ένα μικρό βηματάκι χρειάζεται ακόμα για την πραγματοποίηση των στόχων μας.
Διάβασα στα εν λόγω βιβλία των Hallowell & Amen πως ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός ή μια μικρή στεναχώρια ή κάποια αλλαγή μπορεί να μας απογοητεύσει, να μας αποδιοργανώσει την σκέψη , να ξυπνήσει μέσα μας "αρνητικούς συνειρμούς". Να σταματήσουμε την ουσιαστική εργασία και να αρχίσουμε να κάνουμε σεναριολογίες.Εκεί χρειαζόμαστε κάποιον να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα με θετικό και παρακινητικό τρόπο
Τα παραδείγματα επιτυχιών είναι αμέτρητα.Το ίδιο το μυαλό μας που μας προβληματίζει κάποιες φορές θα μας δώσει θαύματα και επιτυχίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;