Όσοι έχουν ΔΕΠ μπορεί να είναι, ορισμένες φορές, αποκαρδιωτικά δύσκολο να λαμβάνουν αγάπη, αλλά είναι αυτoί που την έχουν ανάγκη περισσότερο

Η παιδική ηλικία έχει να κάνει με την "ξεδίπλωση" των δώρων με τα οποία έχει κάποιος γεννηθεί. Τα παιδιά με Διάσπαση προσοχής μπορούν πολλά περισσότερα από απλά να τα καταφέρουν, μπορούν να διαπρέψουν , πολύ περισσότερο από όσο θα περίμεναν τα ίδια, οι δάσκαλοι ή οι γονείς τους. Πρέπει να βοηθηθούν καταρχήν να αναζητήσουν τα ταλέντα τους και δευτερευόντως να δουν τι στέκεται ως εμπόδιο στο να αναπτυχθούν (αυτά τα ταλέντα).
"Μην σταματήσετε να πιστεύετε στο παιδί σας ή στην δύναμη της Αγάπης για αυτό. Μερικές Φορές είναι το μόνο που διαθέτετε. Μην απογοητεύεστε, αν συνεχίσετε να αγαπάτε, τα ταλέντα που έχει μέσα του το παιδί σας θα ξεδιπλωθούν μια μέρα, σε δική σας έκπληξη...και του υπόλοιπου κόσμου, σαν αγριολούλουδα σε ένα κακοτράχαλο τοπίο..."
"Προσπάθησε να ακούσεις το τραγούδι που προσπαθεί να πει το παιδί σου...ψάξε για το όργανο που είναι προορισμένο να παίζει...αναγνώρισε τον άνθρωπο που προσπαθεί να γίνει"
Τα παιδιά με ΔΕΠ έχουν ανάγκη από κάποιον που θα αντιληφθεί και θα αποκαλύψει ότι όμορφο υπάρχει μέσα τους...
Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ανάγκη κανένα να ακούσει το τραγούδι που τραγουδούν γιατί έχουν γεννηθεί σε ένα κόσμο που τραγουδά το τραγούδι τους, επομένως ενσωματώνονται εύκολα. Γεννιούνται και μεγαλώνουν και γίνονται ο άνθρωπος που είναι προορισμένα να γίνουν χωρίς την παραμικρή κρίση. Η ζωή είναι ελεύθερη και εύκολη, απλά ταιριάζουν από την αρχή. Καλό για τα ίδια. Αλλά υπάρχουν και τα παιδιά που δεν ταιριάζουν εύκολα στο περιβάλλον τους. Δημιουργούν προβλήματα για τα ίδια και για τους άλλους γύρω τους. Γίνονται το θέμα πολύωρων συζητήσεων μεταξύ διαφόρων ενηλίκων, κεντρικό θέμα των οποίων είναι: "τι μπορούμε να κάνουμε με τον/την.......;"
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ξεκάθαρη, σπανίως όμως αναφέρεται και υπογραμμίζεται όσο θα έπρεπε: Να τα Αγαπάτε! Υπάρχει ένα θέμα εδώ όμως για τα παιδιά αυτά, δεν είναι εύκολο να τα αγαπούν κάθε στιγμή...όσο εκείνα έχουν ανάγκη όσο τίποτα άλλο την αγάπη, την έξυπνη αγάπη, την σταθερή αγάπη, την αγάπη που δεν δίνεται υπό όρους και δεν ανακαλείται...περισσότερο από το οτιδήποτε έχουν ανάγκη από κάποιον που θα αναγνωρίσει τα πρώτα δείγματα του τι είναι θετικό στην συχνά εξοργιστική και ενοχλητική συμπεριφορά τους...Η αγάπη είναι το κύριο συστατικό της συνταγής για ευτυχισμένους ενήλικους. Απολαύστε τα παιδιά σας, περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί τους. Κάντε πλάκα ο ένας με τον άλλον, δουλέψτε μαζί στην επίλυση των προβλημάτων, όποια και αν είναι αυτά, γνωρίζοντας ότι αυτό θα σας ανταμείψει όσο τίποτα άλλο.
"Όσοι έχουν αυτό που αποκαλούμε ΔΕΠ μπορεί να είναι αποκαρδιωτικά δύσκολο να τους αγαπούν, ορισμένες φορές, αλλά αυτά τα παιδιά έχουν περισσότερο ανάγκη την αγάπη σας γιατι την λαμβάνουν λιγότερο οπουδήποτε αλλού."

Μερικοί λόγοι που η Αγάπη δεν αναφέρεται σαν θεραπευτική μέθοδος από τους γιατρούς:
-"Δεν είναι μια έννοια εύκολη στην κατανόηση"
-"Είναι δύσκολο να μετρηθούν τα αποτελέσματά της"
-"Δεν ειναι κάτι που λειτουργεί εύκολα και γρήγοτα (quick fix)"


(συνεχίζεται, η μεταφορά από το τελαυταίο βιβλίο του Hallowell για παιδιά με ΔΕΠ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;