Διατροφή για παιδιά (και ενήλικες) με Διάσπαση Προσοχής

Σήμερα κοίταζα την σελίδα του msn "health and fitness" που έχει όμορφα παρουσιασμένο υλικό (στα αγγλικά) για την διάσπαση προσοχής. Στην εν λόγω σελίδα λοιπόν θα βρείτε μια παρουσίαση για το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται και ποιες τροφές να προτιμούνται από τα άτομα με διάσπαση προσοχής.
Είναι ένα σημαντικότατο θέμα αυτό της διατροφής που θα αναλύσουμε και στο μέλλον (πρακτικά θα αναφέρουμε τις "σωστές" τροφές για τον εγκέφαλο κατά τον D. Amen...που φαίνεται να λατρεύει τα blueberries!!). Όσο σημαντική είναι και η άσκηση για την "ομαλή και απροβλημάτιστη" λειτουργία του εγκεφάλου μας άλλο τόσο είναι και η διατροφή. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε σε αυτό το σημείο και την φράση του πατέρα της ιατρικής: "Ας είναι το φαρμακό σου η τροφή σου και η τροφή σου το φαρμακό σου"
Συνοπτικά στην παρουσίαση αυτή θα διαβάσετε πως:

  1. Διαλέξτε Essential fatty acids (EFAs). Τα Ω3 που λέμε. Σε ψάρια και σε συμπληρώματα διατροφής.

  2. Επιλέξτε βιταμίνες Β. Στα δημητριακά (όχι συσκευασίες τύπου Kellog's!), ρύζι, φιστίκια, γάλα, αυγά, κρέας, ψάρι, φρούτα κ.α. και σε συμπληρώματα βιταμίνης Β.

  3. Καταναλώστε Πρωτεΐνη. Ειδικά το πρωί,αλλά και σε σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας (πχ φιστίκια). Το πρωί μια ομελέτα (με πιπεριά!) είναι κάτι που πάντα με τόνωνε και μου άρεσε. Είναι "καύσιμο" για τον εγκέφαλο η πρωτείνη κατά τον D. Amen.

  4. Ασβέστιο και Μαγνήσιο: Γάλα και προϊόντα του, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. Εκτός από το οτι κάνει καλό στα κόκαλα, το ασβέστιο βοηθά και το νευρικό σύστημα και κάποιες μεμβράνες του εγκεφάλου ενώ το μαγνήσιο ηρεμεί και βοηθά την νευρική λειτουργία και αυτή των μυών. Που θα βρείτε ασβέστιο ; Στο γάλα και στο μπρόκολο. Μαγνήσιο θα βρείτε στο σπανάκι, φασόλια, φιστίκια κα

  5. Μια πολυβιταμίνη χωρίς ζάχαρη. (εύκολο!)
Αποφύγετε όσο μπορείτε:

Την Ζάχαρη."κλέβει" από τον οργανισμό βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και αυξάνει την υπερκινητικότητα εμποδίζοντας τα επίπεδα ζάχαρης να παραμείνουν σταθερά.Τις συνθετικές ουσίες που έχουν τροφές που δίνουν χρώμα.

Τα "κακά λιπαρά" που όχι μόνο "παχαινουν" δεν βοηθούν ούτε τον εγκέφαλο.

Καφείνη: Καφές, Τσάι, και άλλα αναψυκτικά (πχ κοκα κόλα) μειώνουν το φυσικό επίπεδο pH του σώματος, σημειώνει ο Zimmerman, κάνοντάς το να δουλεύει πιο σκληρά να βρει μια φυσική ισορροπία.Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί (ή ενήλικας) με διάσπαση προσοχής (ADD with or without hyperactivity) που καταναλώνει πολύ καφείνη, σε σοκολάτες, επιδόρπια, και αναψυκτικά τύπου cola...μπορεί να χάσει τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται για να βοηθήσει την σωστή νευρική λειτουργία του. Καλό να αποφεύγετε το πολύ αλάτι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;