Ηλεκτρονική Βοήθεια για το γράψιμο και το διάβασμα!


http://www.bdadyslexia.org.uk/about-us.html
Ως γνωστόν τα άτομα με Δυσλεξία και Διάσπαση προσοχής, δυσκολεύονται να διαβάσουν πολύ ή να γράψουν χωρίς ορθογραφικά λάθη. Οι υπολογιστές και το λογισμικό μας κάνουν καλό. Η δομή που δίνει το πληκτρολόγιο, τα ευκολοδιάβαστα γράμματα που εκτυπώνει ο εκτυπωτής...(επιλέξτε π.χ. veranda 12άρια). Η αποφυγή λαθών....Δεν νοείται πχ να μην χρησιμοποιούμε την τεχνολογία του αυτόματου ορθογράφου και σε email που στέλνουμε (π.χ. gmail) και σε δημιουργία κειμένων (π.χ. open office, google docs) κλπ.

Κάποιος πρόσφατα μου πρότεινε τον web browser chrome, στον οποίο από κάποιο σημείο ενεργοποιείς τον ενσωματωμένο ορθογράφο έτσι σε όποια σελίδα και αν είμαι, μπορώ να έχω την σωστή διόρθωση, αν δεν μου έρχεται στο μυαλό η σωστή ορθογραφία. Έχετε αναρρωτηθεί γιατί δεν υπάρχουν ορθογραφικά στα κείμενα που δημοσιεύω ; πατάω (αν δεν ξεχάσω...) το κουμπάκι ΒC" στο Blogger πριν δημοσιεύσω το κείμενο.
Όλα τα μέσα στην διάθεσή μας για να επικεντρωθούμε στο δημιουργικό κομμάτι του κειμένου...δεν έχουμε διάθεση να ακούσουμε ξανά εκείνο το "ρε συ...την τάδε λέξη την γράφεις με υ,ι...!!??" (αχ δεν έμαθες ακόμα...τι άσχετος είσαι...δεν μαθαίνεις από τα λάθη σου...κλπ κλπ δυστυχώς οι αυτόματες σκέψεις μπορούν να πάνε πολύ μακριά και από ένα εντελώς ασήμαντο γεγονός να έχουμε ένα αυτομαστίγωμα...και μια ακόμα πληγή στην αυτοεκτίμησή μας...) Γίνομαι λίγο υπερβολικός για να κάνω κατανοητό πως κάποιος έχοντας αρκετές κριτικές γίνεται ευαίσθητος στο παραμικρό αλλά και μετατρέπεται ο ίδιος στον αυστηρότερο κριτή του εαυτού του...

Ένα αρκετά ενδιαφέρον site (και αισθητικά πολύ "dyslexia friendly") που παρέχει τεχνική αυτόματου αναγνώστη στο κείμενο ενός site είναι το ROK Talk. Για κάποιον δηλαδή που έχει ένα web-site και θέλει να διευκολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους που δεν βλέπουν, αλλά και όσους, σαν εμάς θέλουν:

1) Πιο πολυαισθητηριακά ερεθίσματα για να λάβουν την πληροφορία
2) Υποστήριξη στην ανάγνωση.

Βρίσκουν βοηθητικό λοιπόν παράλληλα με το διάβασμα να ακούν κάποιον να τους διαβάζει.

Παράδειγμα για εφαρμογή:
Κάντε ένα test μπείτε στο site του Αγγλικού συλλόγου "British Dyslexia Association" & ενεργοποιείστε το Rok Talk στο κάτω μέρος της σελίδας. Κάντε ΟΝ στο Auto Reading. Κάθε φορά που θα επιλέγεται ένα κείμενο θα σας το διαβάζει. Καλό έ ;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;