Συμβουλές για τις αυξομειώσεις διαθέσεων

1) Έχε σταθερό χρόνο όπου θα εκτονώνεσαι. Άφησε χρόνο κάθε εβδομάδα απλά για να ξαλαφρώνεις από άγχη. Ότι σου αρέσει, να ακούς δυνατή μουσική, πηγαίνοντας μια εκδρομή, κάνοντας μια γιορτή, από καιρό σε καιρό βρες κάτι που θα σε χαλαρώνει με ασφαλή τρόπο.
2) Διάλεξε θετικούς και βοηθητικούς εθισμούς, όπως η γυμναστική.
Πολλά άτομα με Διάσπαση Προσοχής έχουν μια εθιστική, ψυχαναγκαστική (compulsive) προσωπικότητα. Προσπάθησε να το στρέψεις αυτό προς κάτι θετικό.
3) Κατανόησε τις εναλλαγές διάθεσης και τρόπους να τις ελέγχεις καλύτερα.
4) Γνώριζε πως οι διαθέσεις σου θα αλλάξουν, ανεξάρτητα από το τι γίνεται γύρω σου, στον εξωτερικό κόσμο.
5) Αναγνώρισε τον παρακάτω κύκλο που είναι πολύ συνηθισμένος στα άτομα με ΔΕΠ/Υ:
α) Κάτι κλονίζει το ψυχολογικό σου σύστημα. Μια αλλαγή, μια μετάβαση, μια απογοήτευση ή μια επιτυχία, το γεγονός είναι κάτι συνηθισμένο, τίποτα περισσότερο από ένα καθημερινό γεγονός.
β) Αυτός ο κλονισμός ακολουθείται από ένα μίνι πανικό που συνοδεύεται από χάσιμο προοπτικής. Χάνουμε την αίσθηση του μέτρου.
γ) Προσπαθείς να ανταπεξέλθεις αυτόν τον πανικό, καταφεύγοντας σε μια κατάσταση όπου κολλά το μυαλό σε κάποιες πτυχές του θέματος που σε απασχολεί και δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Αυτό μπορεί να κρατήσει ώρες, μέρες ακόμα και μήνες.
6) Για να σπάσει το αρνητικό κόλλημα του νου, έχε ,μια λίστα με φίλους να καλείς.
7) Έχε μια λίστα από video που σε ανεβάζουν και σου βγάζουν το μυαλό από καταστάσεις.
8) Έχε έτοιμη πρόσβαση σε άσκηση.
9) Έχε ένα σάκο του box ή ένα μαξιλάρι, αν έχεις έντονα αρνητική ενέργεια.
10) Φτιάξε μερικές φρασούλες να λες στον εαυτό σου. "Έχω βρεθεί ξανά εδώ, σε αυτήν την κατάσταση, αυτές είναι οι μαύρες μου λόγω ΔΕΠ...θα περάσουν σύντομα, είμαι καλά..."
11) Μάθε να ονομάζεις τα συναισθήματά σου, πολλά άτομα με ΔΕΠ, ιδιαίτερα οι άντρες συγχύζονται και μπερδεύονται γιατί δεν μπορούν να βάλουν τα αισθήματά τους σε λέξεις.
Με εξάσκηση και πρακτική αυτή είναι μια δεξιότητα που μπορεί να κατακτηθεί.
12) Ανέμενε κατάθλιψη (ή "καταθλιψούλα" όπως μ' αρέσει να την αποκαλώ πιο ευγενικά...) έπειτα από επιτυχίες. Τα άτομα με ΔΕΠ αναφέρουν πως νιώθουν κατάθλιψη, παραδόξως μετά από μεγάλες επιτυχίες.
Αυτό συμβαίνει επειδή η μεγάλη διέγερση απο την πρόκληση ή την προετοιμασία, λαμβάνει τέλος. Προετοίμασε τον εαυτό σου για κάτι τέτοιο.
13) Χρησιμοποίησε διαλείμματα, όταν είσαι σε σύγχυση ή σε διέγερση "φύγε μακριά", ηρέμησε, χαλάρωσε.
14) Μάθε πως να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου αποτελεσματικά.
Τα άτομα με ΔΕΠ είναι τόσο συνηθισμένα στο να κριτικάρονται, που γίνονται χωρίς να υπάρχει λόγος επιθετικοί. Μάθε να διώχνεις την επιθετική στάση.
15) Απέφυγε ένα πρώιμο κλεισιμο ενός σχεδίου, μιας διαμάχης, μιας συμφωνίας ή μιας συνομιλίας.
16) Ασε μια στιγμή επιτυχίας να διαρκέσει. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου συνειδητά να μην ξεχνά τις επιτυχίες που έχεις και να τις ζεις για μεγαλύτερη διάρκεια.
Θυμίσου πως η ΔΕΠ περιλαμβάνει στιγμές όπου υπερσυγκεντρώνεσαι. Αυτή η υπερσυγκέντρωση μπορεί να χρησιμοποιείται εποικοδομητικά ή καταστροφικά. Συνειδητοποίηση την καταστροφική χρήση. Μια τάση να κολλάς σε κάποιο πρόβλημα, υπαρκτό ή μη, χωρίς να μπορείς να το αφήσεις.
17) Ασκήσου συχνά και δυναμικά. Η άσκηση σε βοηθά να εκτονώνεις επιθετικότητα και την επιπλέον ενέργεια με θετικό τρόπο. Επηρεάζει το ορμονικό και νευροχυμικό σύστημα με τον πιο θεραπευτικό τρόπο. Χαλαρώνει και ηρεμεί το σώμα.
18) Κάνε καλή επιλογή στο σύντροφο. Αυτό προφανώς ισχύει για τον καθένα. Είναι όμως εντυπωσιακό πόσο ο ενήλικας με ΔΕΠ μπορεί να επιτύχει ή να αποτύχει αναλόγως με την επιλογή συντρόφου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;