Συνάντηση ενηλίκων με ΔΕΠ

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Συναντηθήκαμε και σήμερα Πέμπτη στο χώρο της "Προσέγγισης" που παραχωρεί (και συμμετέχει) ευγενικά ο Στράτος.
Μαζί μας γονείς που έχουν παιδιά με ΔΕΠ, φοιτητές, επαγγελματίες (όπως διαφημιστής, πολιτικός και χημικός μηχανικός, οικονομολόγος...) που έχουν ΔΕΠ. Ακούσαμε , περισσότερο από άλλες φορές, πρακτικές αντιμετώπισης όπως την βιοανάδραση, την κρανιοιερή θεραπεία, την μέθοδο Feldenkrais, την μέθοδο the listening program, (πώς μέσω της μουσικής βρίσκουμε την σύνδεση με την μάθηση και την επικοινωνία) Μιλήσαμε για κάποια sites που "γυμνάζουν" τον εγκέφαλο http://cognitivelabs.com/ (ενδιαφέρον μπορούν να βρουν τα παιδιά στο http://www.school.gr/, το http://www.games.gr/, http://www.miniclip.com/) αναφέραμε τον τρόπο που και η φαρμακευτική αγωγή "δουλεύει" για κάποιους. Μοιραστήκαμε εμπειρίες από ψυχιάτρους (κος Πεχλιβανίδης, κος Βούρδας) και ψυχολόγους (κα Αγγελή, κα Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι) που ασχολούνται με την διάσπαση προσοχής ενηλίκων και που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε. Στην συντροφιά μας υπήρχε και ψυχολόγος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθεί τις συναντήσεις. Να πούμε πως είναι ελεύθερος όποιος επιθυμεί, επαγγελματίας ή μη, να παρίσταται στις συναντήσεις, προκειμένου να ενημερώνεται και να αποκτά άποψη επί του θέματος. Επιπλέον αναζητούμε και την ("win-win") συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες που έχουν σχέση με το αντικείμενο. Την επόμενη φορά, θα φέρουμε ο καθένας, μεθόδους και συσκευές που τυχόν έχουν βοηθήσει για δοκιμή και θα παρακολουθήσουμε ένα 20λεπτο video με οδηγίες για γονείς παιδιών με ΔΕΠ που έχουν εφαρμογή και σε ενήλικες.

Μοίρασμα λοιπόν πρακτικών αντιμετώπισης, έκφραση προβληματισμών με την γλώσσα της αλήθειας, αποφυγή εξόδων (από αναποτελεσματικές προσεγγίσεις). Είναι ένα ζωντανό forum αυτό που δημιουργούμε. Όταν σε μια ομάδα συγκεντρώνονται άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει πράγματα και τεχνικές δημιουργείται μια "δεξαμενή γνώσης" που είναι ελεύθερα διαθέσιμη στον καθένα. Είναι η προσέγγιση προς την αναζήτηση λύσεων.

Σκεφθείτε πως η συμμετοχή είναι δωρεάν και πως θα μπορούσε άνετα να δημιουργηθούν σχέσεις υποστήριξης (πχ τηλεφωνικής) ανάμεσα σε μέλη της ομάδας . Δύο γονείς πχ ατόμων με ΔΕΠ μιλούν μια φορά την εβδομάδα και παρέχουν στήριξη και ιδέες ο ένας στον άλλο. Δύο άτομα με ΔΕΠ βοηθούν, εναλλάξ ο ένας τον άλλο σε θέματα οργάνωσης, σε θέματα κάποιου από τα πολλά projects που σίγουρα θα έχουν αναλάβει...και που περιμένει να ολοκληρωθεί ή να εγκαταλειφθεί...μεταξύ τους αποκλείεται να μην δείχνουν κατανόηση και να μην παρέχουν όλο τον χρόνο που έχουν ανάγκη για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά...

Βοήθεια "στις λεπτομέρειες" προκειμένου να ολοκληρώσουμε εργασίες. Για να λειτουργούμε οργανωμένα, και να μην απογοητευόμαστε όσο συνεχίζουμε τις αξιέπαινες προσπάθειές μας. Θετική παρακίνηση. Προσωπικά η "καρδιά μου χαίρεται" όταν μου παρουσιάζουν λύσεις και επιλογές , μιλώντας μου αργά και καθαρά, όταν μου δίνουν όλο τον απαραίτητο χρόνο να αφομοιώσω και να είμαι σίγουρος ότι αυτό που επιλέγω ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου. Τότε πραγματικά πατώ καλά στα πόδια μου και απολαμβάνω και την διαδικασία...

Απόσπασμα από συζήτηση που είχα με τον εργοθεραπευτή Μιχάλη Καμπούρη. Κάνοντας αναζήτηση του χώρου κάνω έρευνα αγοράς (χρησιμοποιώντας τον χρυσό οδηγό) καλώντας εργοθεραπευτές που έχουν εμπειρία με εργασία με παιδιά με ΔΕΠ. Δίνω έμφαση στις "πρακτικές λύσεις" και στην βοήθεια σε θέματα οργάνωσης του χώρου εργασίας ή του σπιτιού. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να έρθει στο σπίτι και να αφιερώσει χρόνο να δει πως γίνεται μια εργασία ή να δώσει κάποιες ιδέες για καλύτερη οργάνωση. (κόστος 35 ευρώ). Ομοίως ένας τεχνικός Υπολογιστών (όπως ο Νεκτάριος Δασκαλάκης που πρόσφατα ανακάλυψα) που συνδυάζει γνώση, ευγένεια και διάθεση να εξηγήσει με απλά λόγια μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση ενός Η/Υ. Να κάνει το format, να φορτώσει σωστά τις εφαρμογές, να μας εξηγήσει π.χ. πως δουλεύουν οι σημειώσεις του outlook και πως γίνεται ο συγχρονισμός με το ημερολόγιο του κινητού μας...(κόστος 25 ευρώ την ώρα) Υπάρχει στην Ελλάδα η τάση, "έλα κάντο μόνο σου εύκολο είναι, θα στο πω εγώ σε 2 λεπτάκια..." Δεν είναι έτσι, αν θέλει κανείς να κάνει σωστή εργασία και να μην χάνει συνεχώς ώρες από κακή λειτουργία των συστημάτων υποστήριξης που διαθέτει έχει ανάγκη αυτόν που θα κάνει την διευκόλυνση, που θα παρουσιάσει και θα απλοποιήσει την διαδικασία. (άκρως θεραπευτικό και αυτό καθώς συμβάλει στην μείωση του stress) Το να ζητάμε συνεχώς βοήθεια σε τεχνικά θέματα από φίλους και συγγενείς δεν έχει αποτελεσματικότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;