Change Your Brain, change your relationships


Change Your Brain, change your relationships

Άκουγα σήμερα στ' αμάξι το audio book του Daniel Amen: Change Your Brain, Change your relationships.
O πρωτοπόρος στην νευροεπιστήμη, απεικονιστική του εγκεφάλου ψυχίατρος με πλούσιο επιστημονικό, συγγραφικό έργο και γνωστός σε διεθνές επίπεδο, εξηγεί με απλά λόγια πως ορισμένες μη άριστες συνθήκες σε τμήματα του εγκεφάλου (που υπο ή υπερλειτουργούν) έχουν άμεση συνέπεια σε λειτουργίες του εγκεφάλου. Δηλαδή στην περίπτωση low prefrontal cortex activity (είναι το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου) (είναι η περίπτωση των ατόμων με ADD, like me) παρατηρείται μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως μη αίσθηση του χρόνου, αναβλητικότητα, χαμηλή σερετονίνη. Πολύ σύνηθες οι sexual addiction σαν μια προσπάθεια να αυξηθεί η σερετονίνη και ντοπαμίνη. Είναι ο executive του εγκεφάλου, αυτός που δίνει οδηγίες και τις επιβλέπει αν ολοκληρώνονται. (Σε περίπτωση υπερλειτουργίας αυτού του τμήματος, έχουμε την περίπτωση ατόμων που σχολαστικά και ασταμάτητα επιβλέπουν και επιστατούν τα πράγματα...)
Λύσεις πέρα από τα φάρμακα, ("διεγερτικά" όπως το Ritalin) είναι η άσκηση, η καθημερινή άσκηση. (κάτι ήξερα που πήγαινα γυμναστήριο καθημερινά. Ένιωθα την ανάγκη για να ανεβάσω τα επίπεδα κάποιων ουσιών (σερετονίνη και ντοπαμίνη) στον εγκέφαλό μου, ώστε να νιώθω καλύτερα, να σκέφτομαι καλύτερα, να δρω καλύτερα)
Διατροφή, εκτός από fish οil. Πρωτεινική δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.
Πρόταση επειδή ξεχνάμε (εμείς με την χαμηλή δραστηριότητα στο prefrontal cortex) τι στόχους έχουμε, τι θέλουμε από την ζωή μας....σε ένα χαρτί να γράψω "τί θέλω στην ζωη ? " "one page miracle" το ονομάζει ο Dr. Amen) ....και έπειτα να βλέπω αν όσα κάνω λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση ή όχι.

Όλες οι σκέψεις που παιρνούν από το μυαλό σου δεν είναι (ντε και καλά) σωστές:
Οι σκέψεις που περνούν κατά χιλιάδες πρέπει να έχουμε υπ όψη μας ότι δεν είναι ντε και καλά σωστές. Μπορεί να είναι απλά αρνητίκοί συνειρμοί....άρα κάνε μια βόλτα να σε δει λίγο ο ήλιος, να ασκηθείς...οι σκεψεις λένε και ψέματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή εσύ σκέφτεσαι και έχεις τα καλύτερα κίνητρα να αναζητάς το καλύτερο για σένα, ότι ό,τι σου περνά σαν σκέψη, αυτόματα από το μυαλό είναι και σωστό. Δεν είναι...

Σχόλια

Ο χρήστης keep_walking είπε…
Συγχαρητηρια για το blog.
Πασχω απο σχιζοφρενεια που εκδηλωθηκε κατα την ενηλικη ζωη μου.
Στην παιδικη ηλικια η μητερα μου επιμενει οτι ημουν υπερκινητικος,μου το αναφερει που και που,τωρα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει.
Παντως αν και δεν εχω διαβασει πολλα για add/adhd με ενδιαφερει το θεμα.
Ενα ευχαριστω για την προσπαθεια που κανεις για ενημερωση.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Thank you for sharing, and nice articles theconceptwriters

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διάσπαση προσοχής και το υπερκινητικό σύνδρομο στους ενήλικες

Τζένη Θεωνά κ ΔΕΠΥ

Πώς είναι η Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας ;